Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
0723 137 978
0239 616 036
L -V: 8:00 – 20:00
S: 9.30 – 12.00
Bdul. Independentei,
nr. 216, Braila
Programează-te
acum!

La ce vârstă e recomandat primul consult dentar de specialitate

Atunci când copilul tău e mic, orice diferență în creșterea lui se vede imediat. Parcă mai devreme ai închis ochii, iar când i-ai deschis, deja îi crește primul dințisor!

 

De obicei, creșterea dinților de lapte începe în jurul primelor 6 luni de viață. Desigur, fiecare copil are ritmul său propriu, așa că pregătește-te sufletește pentru asta pe tot parcursul primului an.

 

Dentiția are un caracter ereditar. Cu alte cuvinte, dacă vrei ca micuțul tău să aibă o dentiție sănătoasă, gândește-te la greutățile pe care le-ați avut voi, ca părinți, din acest punct de vedere. Acest lucru o să te ajute să faci o prevenție mai bună. Iar, așa cum toți știm, e mai bine să prevenim decât să tratăm. Dar de la ce vârstă putem să ne ducem copilul la primul consult dentar de specialitate?

 

 

Sănătate de la primul dințișor…

 

Copilului tău încă nu i-au erupt dinții, așa că te gândești că nu trebuie să te preocupi încă pentru igiena sa bucală. De fapt, spun specialiștii, este recomandat să folosești un pansament de tifon steril, înmuiat în apă, pentru a-i curăța gingia superioară și pe cea inferioară. Poți face acest lucru de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte să adoarmă.

 

…și consult de specialitate…

 

Dinții de lapte sunt temporari, tocmai de aceea unii părinți ar putea acorda o atenție mai mică îngrijirii lor. Totuși, dacă părinții nu îl învață pe cel mic să se îngrijească, odată ce el poate face asta singur, dinții săi pot face carii foarte ușor. După vârsta de un an, periajul dentar devine obligatoriu.

 

Dinții de lapte sunt fragili, au un smalț sfărâmicios, ceea ce îi face mai expuși la cariile dentare. Aceste carii, dacă nu sunt tratate, pot afecta mugurii viitorilor dinți definitivi.

 

…începând cu erupția dentiției temporare

 

Primul consult dentar de specialitate pentru dinții micuțului tău ar trebui să se petreacă după ce au început să-i crească primii dinții de lapte. Nu trebuie să aștepți până când dentiția temporară este completă, deoarece cariile pot apărea chiar în această perioadă.

 

Până acum câțiva ani, medicii spuneau că vârsta optimă pentru primul consult este de 2-3 ani, însă acest lucru se întâmpla deoarece stomatologii nu erau încă pregătiți să lucreze cu copiii.

 

În ziua de astăzi, stomatologii recomandă ca acest prim consult să fie făcut chiar în primul an de viață al copilului, nu neapărat după au început să-i iasă dinții. Astfel, te vei asigura că micuțul nu va avea probleme stomatologice.

 

Cariile apar foarte ușor la bebeluși, iar ele pot să influențeze programul de dormit și alimentația acestora.

 

Cu cât mai repede, cu atât mai prietenos.

 

Cu cât mai repede copilul tău are contact cu medicii stomatologi, mediul dintr-un cabinet dentar, asistenții și uneltele, cu atât mai familiar îi va simți. În acest mod, micuțul nu va dezvolta o fobie față de sănătatea orală, ci o va considera o parte din viața lui. El va dezvolta un sentiment de apropiere față de echipă, iar vizitele ulterioare vor deveni mult mai confortabile.

 

Cu alte cuvinte, nu-ți putem recomanda vârsta perfectă la care să-ți aduci copilul la un consult dentar de specialitate. Fiecare copil este diferit, iar evoluția sa este, la rândul său, diferită.

 

Ce-ți putem recomanda, însă, este să iei în considerare un consult de specialitate pentru dentiția copilului tău începând cu apariția primului dințișor. În acest fel, te vei asigura că micuțul va deveni un adult fără probleme dentare și fără fobii stomatologice.

Programează-te acum

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.