Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
0723 137 978
0239 616 036
L -V: 8:00 – 20:00
S: 9.30 – 12.00
Bdul. Independentei,
nr. 216, Braila
Programează-te
acum!

Ereditatea îți influențează sănătatea orală?

Ereditatea influențează sănătatea dinților

Încă de când eram mici ni se spunea cât de mult semănăm cu părinții noștri.

 

Puteam vedea și singuri cât de bine seamănă ochii noștri cu ai mamei, nasul nostru cu al bunicii sau părul cu cel al tatălui.

 

„Rețeta” noastră genetică are, în ea, gene răspunzătoare pentru toate caracteristicile noastre: ochi, nas, păr, etc. Dar te-ai gândit vreodată că și dentiția este moștenită de la familia ta?

 

Despre ereditatea dentară nu se vorbește foarte des, însă medicii stomatologi îi acordă o importanță deosebită. De la vârsta la care începe să se apară dantura copilului, până la conformația maxilarului sau structura dintelui, toate sunt programate de către genele pe care le-am primit de la părinți.

 

Medicul stomatolog care cunoaște istoria familiei ar putea să-ți facă un plan de tratament mult mai bine pliat pe nevoile tale, deoarece ar anticipa multe dintre problemele cu care te-ai putea confrunta la un moment dat. La fel ar putea să fie și cu micuțul tău.

Încă de la prima vizită la stomatolog

 

Încă de la prima vizită a micuțului tău la medicul stomatolog, ar fi bine să-i spui acestuia toate problemele dentare cu care v-ați confruntat voi, ca părinți.

 

Întreabă-i pe părinții tăi când ți-au ieșit dinții de lapte și află când s-a întâmplat asta și cu partenerul tău. Dezvoltarea danturii este ereditară, așa că dacă vouă v-au ieșit dinții devreme, sunt șanse foarte mari ca și celui mic să îi iasă cât mai devreme.

 

De asemenea, dacă erupția dentară a fost târzie la cel puțin unul dintre voi, cresc șansele ca și copilul să urmeze același parcurs. Și mediul de viață al părinților poate influența dezvoltarea osoasă a copilului.

 

Spre exemplu, simple tulburări metabolice în timpul sarcinii precum lipsa unor vitamine pot influența smalțul micuțului, determinând defecte ale danturii ce vor fi transmise și generațiilor viitoare.

Ereditatea dentară și genele pe care le moștenim

 

Genele sunt responsabile pentru multe caracteristici ale danturii: numărul dinților, forma, culoarea, structura, dimensiunea dinților – dar și a maxilarelor.

 

Ocluzia (închiderea gurii/mușcătura) ne este, de asemenea, influențată de genele pe care le primim, astfel că, dacă tu ai avut astfel de probleme, este foarte important să-ți duci copilul la medicul stomatolog de la o vârstă fragedă, astfel încât să poți preîntâmpina tulburările ale ocluziei.

 

Smalțul dentar este cea mai dură structură care intră în componența corpului uman.

 

Nu doar tulburări metabolice ale mamei pot influența structura smalțului, ci el va fi influențat și de tipul de smalț pe care cei doi părinți îl au. Întreaga structură a dintelui – smalț, dentină, ciment – conține, în formarea sa, și caracteristici ereditare.

Factorii de mediu și genele

 

Probabil că ai auzit în ultimul timp persoane care spun că nu le-au ieșit măselele de minte.

 

În timp, dentiția omului va fi redusă, deoarece astăzi avem la dispoziție o mulțime de tehnologii pentru pregătirea mâncării, astfel că nu mai avem nevoie de atâția dinți pe cât aveau nevoie strămoșii noștri.

 

Cu timpul, acest obicei al gătirii mâncării va transmite corpului nostru un mesaj simplu: adaptează-te, nu mai e nevoie de atâția dinți!

 

În ciuda importanței deosebite a factorului ereditar în dezvoltarea danturii noastre, felul în care ne păstrăm și îngrijim dantura va contribui semnificativ la sănătatea noastră orală.

Dacă avem o alimentație bogată în vitamine și săruri minerale, menținem o igienă orală exemplară și ducem un mod de viață sănătos, putem corecta greșelile pe care le-au făcut străbunii noștri și putem opri ca lanțul problemelor să îi includă și pe urmașii noștri.

 

Ține minte – ereditatea este un factor foarte important pentru sănătatea dentiției și trebuie să ținem cont de ea pentru a putea preveni probleme ce pot apărea. Dar, în același timp, ereditatea dentară nu trebuie privită dintr-o perspectivă fatalistă – suntem, totuși, în anul 2019 și aproape orice problemă poate să aibă o rezolvare. Cea mai bună metodă de prevenție este, oricum, igiena.

 

Îți dorim gene sănătoase și, dacă nu ai mai făcut de mult timp o vizită la medicul stomatolog, îți recomandăm să te programezi la Stelidental și să ceri o opinie despre dezvoltarea dinților tăi!

Ereditatea si sanatate dentara

Programează-te acum

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.