Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
0723 137 978
0239 616 036
L -V: 8:00 – 20:00
S: 9.30 – 12.00
Bdul. Independentei,
nr. 216, Braila
Programează-te
acum!

Ce trebuie să știi despre gura uscată (xerostomie)

 

În acest articol vrem să ajungem la rădăcina cauzelor xerostomiei (gură uscată) și să analizăm opțiunile de tratament. Vom explora modul în care xerostomia îți poate afecta negativ sănătatea orală și ce poți face în legătură cu aceasta.

 

Ce rol are saliva pentru sănătatea ta?

Saliva are proprietăți anti-bacteriene esențiale și enzime importante pentru sănătatea generală. Saliva nu este necesară doar pentru a ajuta la masticație. De asemenea, îți hidratează cavitatea bucală și menține echilibrul PH-ului.

Saliva poate preveni chiar infecțiile prin eliberarea de fosfat și minerale de calciu, care ajută la combaterea bacteriilor și la menținerea gurii sănătoase. Saliva este esențială pentru protejarea dinților și combaterea plăcii, a cariilor dentare și a altor probleme orale, cum ar fi gingivita și boala parodontală. Știm că gura uscată provoacă probleme dentare grave, cum ar fi cariile dentare și boala gingiilor. Dacă este lăsată netratată, xerostomia poate face, de asemenea, dificilă mestecarea și înghițirea.

 

Ce este xerostomia?

Organismul nostru se bazează pe glandele salivare pentru a menține gura umedă. Dacă glandele salivare nu funcționează corect (disfuncție a glandei salivare), acest lucru poate provoca uscarea gurii (xerostomie).

 

Medicamentele pot provoca uscarea gurii?

Da, multe medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi sedativele, relaxantele musculare, decongestionantele și antihistaminicele pot provoca reacții adverse, iar uscarea gurii este adesea una dintre ele.

 

Care sunt alte cauze ale gurii uscate?

Există o serie de alte influențe exterioare care pot afecta producția de salivă și pot provoca sindromul gurii uscate. Unele dintre acestea pot include anumite afecțiuni (cum ar fi boala Hodgkin, diabetul sau  modificări biologice/hormonale, cum ar fi menopauza), sau tratamente (radioterapia sau anumite medicamente).

Alte probleme, cum ar fi stresul, anxietatea, deshidratarea, exercițiile fizice, alcoolul, tutunul sau respirația pe gură pot provoca, de asemenea, condiții temporare de uscare a gurii.

Avansarea în vârstă nu este un factor atât de mare, dar, deoarece mulți vârstnici urmează diverse tratamente medicamentoase, uscarea gurii este adesea un efect secundar frecvent experimentat. Studiile atestă că până la 30% din cariile dentare la vârstnici apar ca rezultat al xerostomiei.

 

Care sunt simptomele xerostomiei?

Multe persoane cu sindrom de gură uscată au o senzație de uscare a gurii și gâtului. Pe lângă faptul că se manifestă prin respirație urât mirositoare și buze crăpate, unele persoane sunt, de asemenea, predispuse la infecții ale gurii. Gura uscată poate contribui chiar la malnutriție și poate afecta gustul alimentelor.

 

La ce riscuri te expune xerostomia?

Xerostomia cronică cauzează probleme într-o varietate de moduri. Te poate pune unui risc mult mai mare de apariție a cariilor, a pierderii dinților, a infecțiilor gurii și a afecțiunilor gingivale.

Mulți suferinzi au dificultăți în mestecarea, înghițirea alimentelor, menținerea nevoilor nutriționale, purtarea protezelor și chiar asupra vorbirii, fără a experimenta uneori disconfort sau durere. Condițiile cronice pot afecta chiar interacțiunile sociale și calitatea vieții.

Există un tratament pentru gura uscată?

 

Înainte de a putea recomanda tratamentul, medicul va trebui mai întâi să știe ce anume cauzează uscarea gurii.

Uneori poate fi o chestiune simplă de ajustare a medicamentelor, dacă este cazul.

 

Există anumite lucruri pe care le poți face pentru a ameliora temporar simptomele xerostomiei:

  • Încearcă să eviți băuturile cu zahăr, cofeină sau alcool.
  • Limitează consumul de alimente sărate și condimentate.
  • Mestecă gumă fără zahăr și, dacă utilizezi o apă de gură, asigură-te că nu conține alcool.
  • Bea apă des, mai ales în timpul meselor, pentru a te ajuta la mestecat și înghițire.
  • Dacă locuiești într-un climat uscat, poți utiliza și un umidificator în timp ce dormi.
  • De asemenea, este important să menții igiena dentară prin periajul cu pastă de dinți cu fluor după fiecare masă și să utilizezi ața dentară în mod regulat.

 

Dacă suferi de gură uscată, nu putem sublinia suficient cât de important este să vizitezi medicul dentist în mod regulat. Acesta va putea monitoriza starea și sănătatea gurii, dinților și gingiilor. Dacă xerostomia provoacă carii dentare putem administra, de asemenea, un tratament cu fluor sau putem proteja dinții prin sigilarea lor.

Vestea bună este că sindromul gurii uscate este tratabil. În timp ce există spray-uri de salivă artificială disponibile pentru ameliorarea temporară, pentru a trata și a scăpa de gura uscată, trebuie stabilită cauza principală, pentru tratarea corespunzătoare.

Stelidental are grijă de sănătatea ta orală

Aici, la clinica stomtologică Stelidental din Brăila, sănătatea ta orală va fi îngrijită cu atenție și dedicare.

Dacă suspectezi că ai putea suferi de xerostomie, te rugăm să programezi o consultație în cadrul clinicii, pentru că orice afecțiune netratată la timp creează simptome neplăcute, complicații și se agravează.

 

 

Prevenția este cel mai bun mod de a-ți îngriji dinții, gingiile și sănătatea orală în ansamblu.

Te putem ajuta să previi sau să tratezi xerostomia, dacă suni pentru o programare sau completezi următorul formular și aștepți să fii contactat pentru o programare.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.