Tipuri de proteze dentare
Cum alegi tipul de proteză dentară potrivită?
Momentul în care îți pierzi un dinte sau mai mulți aduce cu el o perioadă în care întreaga ta stare de sănătate generală și orală este afectată. Din fericire, acum nu trebuie să mai suferi din cauza pierderii dinților, datorită inovațiilor tehnologice în domeniul stomatologiei.
Proteza dentară poate fi o alternativă bună de luat în calcul dacă te confrunți cu lipsa unuia sau a mai multor dinți.
Înainte de a afla de ce tipuri de proteze dentare poți beneficia, iată mai multe detalii generale legate de modul în care dantura ta revine la forma completă.
Proteza dentară - Generalități și avantaje
Proteza dentară va ține locul dinților lipsă, astfel încât activitățile firești ale unei danturi sănătoase să fie reluate în cel mai scurt timp.
Utilizarea unei proteze dentare readuce zâmbetul în viața ta, iar disconfortul creat de lipsa dinților dispare.
Acest lucru nu poate decât să contribuie într-un mod pozitiv la o calitate ridicată a vieții. Proteza dentară îți oferă un nou început, iar modul ei de întreținere este la îndemâna ta și deloc complicat.
Personalizarea protezei dentare, după măsurătorile efectuate cu mare precizie, ajută semnificativ la tolerarea și adaptabilitatea ușoară la aceasta. Pe lângă faptul că poți mesteca mâncarea fără probleme, înfățișarea ta va căpăta un aspect plăcut, iar tu vei putea zâmbi larg, în sfârșit.
Avantajele unei proteze dentare sunt diferențiate și în funcție de tipul de proteză pentru care optezi sau care îți este recomandat de către medicul stomatolog.
Tipuri de proteze dentare
Orice tip de proteză este realizat de tehnicieni dentari, în cadrul Laboratoarelor de Tehnică Dentară.
- Proteza fixă
Proteza dentara fixă este cea care se fixează pe implanturile sau dinții existenți. Doar medicul stomatolog o poate înlătura.
Cea mai avansată și eficientă proteză dentară fixă este cea pe implanturi. Cu acest tip de proteză ai siguranța masticației și a vorbirii. În același timp senzația de cădere sau mișcare a acesteia este redusă în totalitate, întrucât proteza este fixată precis și sigur.
Se poate monta pe o arcadă, sau pe întreaga dantură. În cadrul protezei fixe pe implanturi este implicată și gingia artificială, dacă osul este atrofiat. Este cea mai sigură variantă pentru cei parțial sau total edentați.
- Proteza mobilă
Și acest tip de proteză este susținută prin diverse sisteme pe implanuri sau dinți naturali și vine cu avantajul că o poți da jos singur pentru a-i asigura igiena corespunzătoare.
Proteza mobilă se împarte la rândul ei în două categorii: parțială și totală. Cea parțială oferă posibilitatea ancorării acesteia în diferite moduri.
Orice proteză mobilă trebuie dată jos și curățată după fiecare masă și înainte de culcare. Totodată, periodic, este necesar să fie controlate și ajustate, pentru a evita instabilitatea acestora.
Proteza dentară este o soluție modernă pentru edentația totală sau parțială și te va ajuta să îți recapeți încrederea în tine.
Dintre diversele tipuri de proteze dentare, pacientul, împreună cu medicul stomatolog, vor alege cea mai potrivită opțiune, ca estetică, costuri și funcționalitate.
Lasă-ne un comentariu