Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
0723 137 978
0239 616 036
L -V: 8:00 – 20:00
S: 9.30 – 12.00
Bdul. Independentei,
nr. 216, Braila
Programează-te
acum!
Articole   -   Pedodonție

Ce este frenul lingual

Fren lingual

 

De curând, din ce în ce mai mulți părinți se informează în legătură cu frenul lingual, de cele mai multe ori, din necesitate, în momentul diagnosticării unei anomalii, întâmplător, din experiența altora sau din dorința de a cunoaște cât mai multe despre bebeluși, încă din timpul sarcinii.

Oricare ar fi motivul, informarea trebuie să aibă o sursă de încredere, iar diagnosticul și intervenția trebuie efectuate de către medici specializați în domeniu.

 

Ce este frenul lingual?

Limba începe să se dezvolte la aproximativ 4 săptămâni de gestație. Limba provine din primul, al doilea și al treilea arc faringian care induc migrația mușchilor din miotomii occipitali.

Limba este liberă și foarte mobilă, cu excepția regiunii frenului lingual, unde rămâne atașată.

Pe măsură ce limba continuă să se dezvolte, celulele frenului se retrag de la vârful limbii, crescând mobilitatea limbii.

După naștere, vârful limbii continuă să se alungească, dând impresia că frenul se retrage, deși în realitate acest lucru se întâmplă deja, de ceva timp, dinainte de naștere. Acesta este ceea ce dă impresia că frenurile unor sugari care anterior erau prea scurte și ferme, se vor „întinde” odată cu vârsta și creșterea. În realitate, limba crește adesea dincolo de fren, deși unele se întind și/ sau se rup în urma unor accidentări ușoare.

Frenul lingual este vizibil la adulți, la inspectarea zonei de sub limbă.

 Anchiloglosia

Frenul lingual

 

 

Anchiloglosia se diagnostichează prin realizarea anumitor observații:

  • gradul și poziția de atașare a frenului la limbă;
  • gradul și poziția de atașare a frenului la creasta alveolară inferioară;
  • elasticitatea frenului lingual;
  • aspectul limbii atunci când este ridicat.

 

Dar diagnosticul include și măsurătorile exacte:

  • lungimea frenului lingual la ridicarea limbii;
  • lungimea porțiunii libere a limbii.

Definiția funcțională ia în considerare factori ce demonstrează funcționalitatea necorespunzătoare a limbii, precum:

  • imposibilitatea ca vârful limbii să poate fi condus dincolo de dinții incisivului inferior, din cauza unui fren scurt;
  • gradul de posibilitate de mișcare a limbii în lateral, de ridicare a limbii și de blocare a limbii înapoi.

 

Anchiloglosia poate fi împărțită în anchiloglosie parțială și completă.

Anchiloglosia parțială constă în prezența unui fren lingual care schimbă aspectul și/ sau funcția limbii  datorită lungimii scăzute, lipsei de elasticitate sau atașamentului prea distal sub limbă sau prea aproape de sau pe creasta gingivală.

Anchiloglosia completă este o afecțiune în care există o fuziune extinsă a limbii cu planșeul gurii, care este extrem de rară.

 

De ce este frenul lingual important?

 

De ce este frenul lingual important?

 

Limba este o structură orală importantă care afectează vorbirea, poziția dinților, țesutul parodontal, nutriția, înghițirea, alăptarea și anumite activități sociale.

În timpul gestației timpurii (încă 4 săptămâni), frenul lingual servește drept ghid pentru creșterea corectă, înainte, a limbii.

După naștere, acest fren, denumit lingual, datorită poziției sale, continuă să ghideze poziția dinților în erupție.

La unii copii, frenul este deosebit de scurt sau rigid, astfel nu reușește să se retragă deloc sau, oricum, nu suficient. Medicina a definit anchiloglosia ca reprezentând o anomalie de dezvoltare a limbii, caracterizată printr-un fren lingual anormal de scurt sau gros, sau ambele, fapt care are ca rezultat limitarea mișcării limbii, sau, în termeni simpli, afecțiunea este prezentă atunci când frenul lingual este atașat aproape de vârful limbii, rezultând o mișcare redusă a limbii.

Frenul lingual  - o anomalie?

Deoarece frenul lingual este prezent la aproape toți sugarii, prezența unui fren nu trebuie considerată în sine ca fiind anormală sau diagnosticată ca anchiloglosie.

Există o gamă mai largă de variabile anatomice care au impact asupra mobilității și funcției limbii decât această caracteristică unică a existenței frenului lingual.

Frenul lingual a devenit o sursă de conflict în cadrul comunităților de sprijin pentru alăptare, atunci când opiniile referitoare la diagnosticul de anchiloglosie și la promovarea frenotomiei devin divergente. Cu o rată de diagnostic în creștere dramatică și o creștere  concomitentă a ratei intervențiilor chirurgicale pentru anchiloglosie, există îngrijorarea că acest lucru reflectă o tendința de supradiagnostic potențial, astfel încât un număr de sugari și copii cu anatomie normală și funcția limbii normală sunt recomandați pentru intervenție. Mai pe larg despre anchiloglosie și intervenția de tratare a acesteia, regăsiți aici

În cadrul clinicii de medicină dentară Stelidental, din Brăila, medicii noștri specializați în pedodonție și chirurgie orală

îți stau la dispoziție cu cele mai moderne tehnici și strategii de diagnosticare corectă a anomaliilor frenului lingual.

 

Sănătatea orală și generală a copilului tău este importantă pentru noi!

 

Stelidental

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.